Korreksjon indre kjønnslepper og klitorishud

Korreksjon/reduksjon av indre kjønnslepper

Hva skal pasienten forvente som resultat? Det skal se naturlig ut, med lite synlige arr og upåfallende overgang fra klitorisområde til kjønnsleppene.  Som regel etterstrebes et resultat der de indre kjønnslepper og klitorisområde er mest mulig dekket av de ytre kjønnslepper. Om dette er mulig må vurderes individuelt ved konsultasjonen.

På hvilken måte kan det opereres?

Den hyppigste måten å redusere indre kjønnslepper, er at man trekker den forsiktig foran de ytre kjønnslepper, markerer huden som henger ut, og skjærer hudoverskuddet («clamp and clip»).

Denne metoden er teknisk enkelt, og innebærer lite risiko for komplikasjoner. Dessverre er det kosmetiske resultatet ikke alltid optimalt. Metoden tar ikke hensyn til mulige fargeforskjeller fra den ytre kanten (ofte litt mørkere pigmentert/brun) til mer inneliggende andeler (ofte lysere/rosa). Det kan oppstå en synlig og markert overgang, som virker unaturlig.  Dessuten korrigeres på ingen måte en mulig hudoverskudd rund klitorisområde, og ved overgang fra klitoris til de reduserte indre kjønnslepper dannes av og til en ekstra hudfold, som heller ikke ser naturlig ut.

Ønsker man seg et mer naturlig og proporsjonert resultat, kan operatøren fra starten av planlegge en jevn overgang til klitoris, eventuell med korreksjon/reduksjon av klitorishud samtidig. Dette gir som regel et bedre kosmetisk resultat.

Reduksjonen kan gjøres som en kantreduksjon. Da fjernes den ytre kanten av kjønnsleppen og den indre andelen bevares. Såret blir da som regel glatt og jevn, i motsetning til den naturlige kanten som er ofte litt ruglet og ujevn. Dessuten er kanten ofte mørkere pigmentert enn de indre andeler av kjønnsleppen. Vil kvinnen ha lysere indre kjønnslepper, kan denne metoden anvendes.

Skal kjønnsleppene se minst mulig operert ut, er posterior wedge resection et alternativ. Da fjernes en sentral trekant av vevet fra de indre kjønnslepper, og den ytre, ruglete kanten beholdes. Med den lages de nye, reduserte kjønnsleppene.

Hvilken metode er best egnet for den enkle pasienten, bestemmes sammen med pasienten etter en undersøkelse ved konsultasjonen.

Korreksjon/reduksjon av klitoris

Er klitorishodet dekket med mye hud, kan det være vanskelig med stimulasjon under seksuell omgang. Noen ganger kan det være så mye hud at det blir vanskelig å bruke vanlige underbukser eller badetøy. Hudoverskudd kan bare ligge over klitorishodet, eller hele klitorisskaft, bade på siden og i midten. Andre inngrep i samme område kan trekke huden i forskjellige retninger, og påvirke resultatet. Derfor må en hudreduksjon alltid planlegges i samspill med andre planlagte operasjoner (f.eks. reduksjon av indre kjønnslepper).  Avhengig av mengde og lokalisasjon av overskuddet, legges snittene ved siden av klitorisskaft, i genitalfuren, eller i midten over skaftet.

Er problemet en utestående klitoris (klitorisskaft og/eller klitorishodet utenfor genitalfuren), trenger man spesielle snitt ved siden av klitoris for å trekke den ned. Bindevevet ved siden av klitoris brukes for å feste suturtråd, og fascie i dybden av genitalfuren for å senke den ned. Snittene legges på samme område som ved hudreduksjon/oppstramming. Det blir altså ikke flere arr ved kombinasjonen.

Hyppig har kvinner problemer med både klitorishud og indre kjønnslepper. Derfor utføres som regel korreksjoner av begge områder samtidig.

Har du spørsmål? Vi hjelper deg!

Kontaktinformasjon

Plastikkirurgisk Institutt AS
Nestunbrekka 95
5221 Nesttun

E-post:
sekretaer@plastkir.no

Telefon:
55 11 76 70