Den første tiden etter intimkirurgiske operasjoner

Forholdsregler i tiden etter intimkirurgiske inngrep

Den første tiden etter operasjonen bør man holde seg i ro. Det er ikke tillatt med tung fysisk aktivitet i to uker, deretter gradvis økning av aktivitetsnivå.

Man må ikke utsette operasjonsfeltet for direkte trykk, ikke noen trange bukser eller undertøy, ingen sitting de første dagene etter operasjonen. Man må bruke en sittering i en til to uker ved all type kjønnsleppekirurgi.

Det kan utvikles mer eller mindre tydelige blåmerker i operasjonsområdet. Sammen med blåmerker kommer og en tydelig hevelse i operasjonsområdet. Derfor vil man i starten ikke se så mye effekt av inngrepet som man forventer.  Hvor lenge dette varer er avhengig av hvor omfattende operasjonen var. Som regel varer det 3 til 6 uker.

Røyking eller annen nikotinbruk må kuttes ut i to til fire uker.

Ved alle kjønnsleppekorreksjoner er sykling/riding forbudt i to måneder. Det samme gjelder gnaging i skrittet (f.eks. jogging, løping).

Ved vaginal oppstramming må man unngå tung løft og all form av tung fysisk aktivitet/trening i 8 uker for å redusere risikoen at muskelreparasjonen ødelegges.

Sex: arrene er ikke sterke nok til å tåle drag etter at stingene er borte. Det tar mellom 6 – 8 uker før de er så stabile at man kan tillate kraftig manipulering. Samleie, eller annen form av penetrasjon (for eksempel finger, sexleketøy) må derfor unnlates i denne perioden. Det samme gjelder bruk av tampong. Samleie og bruk av tampong er mulig:

2 uker etter fettsuging/oppstramming av ytre genitalia
6 uker etter fettransplantasjon til ytre genitalia
8 uker etter alle andre genitaloperasjoner

Hygiene: etter samtlige intimkirurgiske inngrep skal man vaske seg bak etter hver gang man har hatt avføring, for å unngå overføring av tarmbakterier til sårene. Dette kan gi infeksjon. Vasking bak med vaskeklut hver gang etter avføring (de første 14 dager etter operasjon). For å unngå mye pressing under avføringen, man holde avføringen myk (f.eks. med Duphalac) i minst ti dager etter operasjon. Ved vannlating, kan dette svi i såret, men det er ikke farlig, i og med at urin ikke inneholder bakterier. Ingen bruk av fingre eller vaskeklut de første 14 dager, såpevann skal bare renne gjennom skrittet. For å rense hudfoldene mellom kjønnsleppene, kan man bruke en ”Q-tips”. Tørking etterpå med hårføner.

Første kontroll foretas en til to dager etter operasjonen. Om mulig også en kontroll etter to uker. Denne kontrollen kan også utføres av fastlege eller gynekolog. En sluttkontroll seks måneder etter operasjonen.

Det brukes kun sting som løser seg opp etter to til tre uker, både innvendig og på utsiden.

Har du spørsmål? Vi hjelper deg!

Kontaktinformasjon

Plastikkirurgisk Institutt AS
Nestunbrekka 95
5221 Nesttun

E-post:
sekretaer@plastkir.no

Telefon:
55 11 76 70