Vaginal oppstramming

Vaginal oppstramming/vaginal thightening

Vaginal oppstramming (vaginal tightening, vaginal rejuvenation) er et begrep for tiltak som skal føre til mer kontakt av partnere under samleie eller ved bruk av sexleketoy.

Målet ved vaginal tightening er å redusere diameteren av skjedeinngang og av de første 5 til 8 cm av skjedekanalen. Samtidig skal den gjenværende skjedemuskulaturen strammes opp. Den bakerste delen av skjeden er alltid vid og huser livmor halsen. Her ligger heller ingen muskler rund skjeden.  Dette område reduseres ikke ved inngrepet.

Det finnes forskjellige muligheter å minske skjedens diameter.

Ved en operativ korreksjon v en utvidet vagina fjernes slimhinnen på baksiden (mot endetarmen) av skjedekanal og eventuelt i vagnialåpningen. Med dette synliggjøres vaginalmuskulaturen.  Deretter stanses blødninger, og muskulaturen sys sammen i flere lag. Har kvinnen blitt klippet eller revnet under fødselen, kan arrvevet ofte fjernes, og perineum (mellomkjøtt) korrigeres (perineum-plastikk). Samtidig reduseres skjedeåpningen. Har de indre kjønnslepper blitt dratt fra hverandre, kan dem forenes igjen. Ved den operasjonen kan også en mild til moderat endetramsfrafall og/eller lekkasje korrigeres.

Fordelen er at man kan redusere diameteren og samtidig stramme opp muskulaturen. Ulempen er at inngrepet lagrer et arr på baksiden av skjeden, som kan rives opp igjen ved en ny vaginal fødsel. Derfor er denne metoden best egnet for kvinner som ikke ønsker seg flere egne barn etter inngrepet.

En annen mulighet å redusere vaginal diameteren er en fetttransplantasjon i skjedeveggen. Her hentes fett fra andre steder av kvinnens kropp (f.eks. mage, lår, hofter). Fettet renses og overføres med spesielle transplantatkanyler i skjedeveggen. Veggen fortykkes, og med dette minkes den indre diameteren. Fordelen er at man ikke lager arr som kan rives opp etterpå. Ulempen er at man ikke kan stramme opp muskulaturen samtidig. Denne metoden er egnet for kvinner som har en utvidet vaginalkanal, men som vurderer vaginal fødsel i framtiden.

En mild form av urinlekkasje kan behandles med fettransplantasjon ved siden av urinrøret, laser eller ultralydbehandling.

Alvorlige former av endetarmsfrafall, samt frafall av livmor eller urinblære/urinlekkasje må korrigeres i forveien av en vaginaloppstramming.

Har du spørsmål? Vi hjelper deg!

Kontaktinformasjon

Plastikkirurgisk Institutt AS
Nestunbrekka 95
5221 Nesttun

E-post:
sekretaer@plastkir.no

Telefon:
55 11 76 70